• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

De Wilde Vuurman; Ouder-Kind weekend in de Drentse wildernis op 23 & 24 september

€320,00 €320,00
Heb jij ‘De Yukon Vuurman’ gelezen, van Daan Kloeg? Weet jij hoe je vuur maakt zonder lucifers? Weet jij wat je moet doen als je een everzwijn tegenkomt? Weet jij wat tondel is, hoe je vlees rookt of veilig met een mes werkt?
De Wilde Vuurman; Ouder-Kind weekend in de Drentse wildernis op 23 & 24 september

De Wilde Vuurman; Ouder-Kind weekend in de Drentse wildernis

 

Heb jij ‘De Yukon Vuurman’ gelezen, van Daan Kloeg? Weet jij hoe je vuur maakt zonder lucifers? Weet jij wat je moet doen als je een everzwijn tegenkomt? Weet jij wat tondel is, hoe je vlees rookt of veilig met een mes werkt?

Heb jij – samen met je vader of moeder – ook zo genoten van dit boek, dan is dit Ouder-Kind weekend in de Drentse wildernis echt iets voor jullie! In deze tweedaagse worden je oergevoelens aangesproken. Je leert wat er nodig is om te overleven in de natuur en brengt allerlei kennis uit het boek in de praktijk. We gaan aan de slag met beschutting zoeken, vuur maken, eten verzamelen en koken boven het vuur. Maar bovenal gaan jullie samen op pad en met elkaar nieuwe dingen ontdekken. Een ervaring voor het leven!

Dit weekend gaan jullie spelenderwijs leren om je op je gemak te voelen in de natuur. We slapen onder de sterrenhemel met alleen een tentdoek, de zogenaamde tarp, boven ons hoofd. Daarmee ben je beschut tegen de wind en regen, maar beleef je het buitenleven nog beter. Van het fluiten van de vogels en andere dierengeluiden tot de geur van vochtig humus en de hars van bomen. Om een goed plekje uit te kiezen voor jullie gezamenlijke beschutting, leren we eerst waar je op moet letten. Vervolgens gaan we in op de diverse knopen bij het spannen van je tarp. We vragen jullie zelf matjes en slaapzakken mee te nemen. Wij zorgen voor een tarp, bescherming van de matjes en extra dekens.

Als jullie je tegen de weersinvloeden hebben beschermd en weten hoe je kunt batonneren, moeten we zorgen voor vuur. Alleen dan hou je het warm, kun je koken en hou je dieren op afstand. Dat doen we natuurlijk niet met een aanmaakblokje of lucifers! Daarom gaan we op zoek naar natuurlijk aanmaakmateriaal en leren we een firesteel te gebruiken.

Wanneer aan deze randvoorwaarden zijn voldaan, kunnen we op zoek gaan naar voedsel. Via een wildplukwandeling leer je allerlei plantjes kennen die je kunt eten. Wat we plukken, verwerken we door de maaltijd. Dit zal op zichzelf niet voldoende zijn, daarom zorgen we ook voor allerhande andere ingrediënten. We zullen zeker niet verhongeren!

Nu is het tijd om eten te gaan koken boven het open vuur. Natuurlijk helpen we elkaar bij de bereiding. Door het gebruik van verschillende kooktechnieken – van grillen, stoven, roken en Dutch Oven – zijn jullie in staat om het eten voortaan op diverse manieren te bereiden. Als de maaltijd klaar is, genieten we samen van al dat lekkers. Vaak eten we iets van soep, quiche en vis of vlees.

Iedere deelnemer krijgt tijdens dit weekend een Morakniv mes cadeau, zodat jij je kunt redden bij het batonneren van aanmaakhoutjes, het snijden van een haring etc. Om verantwoord om te kunnen gaan met dit vlijmscherpe attribuut, zullen we het eerst over mes veiligheid hebben. Onze overtuiging is dat iedereen – van jong tot oud – met een mes om kan gaan als het gebruik je uitgebreid is geleerd, er duidelijke regels rondom mes gebruik zijn en we elkaar kunnen aanspreken op gedrag.

Bovenstaande lesinhoud wordt over beide dagen verdeeld en/of in een variatie daarop herhaald zodat je het nog beter onthoudt. Het programma wordt afgewisseld met spelletjes en tijd voor jezelf. Het Ouder-Kindweekend ‘De Wilde Vuurman’ is met name bedoeld voor kinderen van 8 tot ca. 14 jaar en hun ouder(s). Hoewel er voldoende rustmomenten zullen zijn, is het programma behoorlijk intensief. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat buiten is op zichzelf al vermoeiend! Je hoeft geen voorkennis te hebben. Maar ervaring met kamperen is plezierig.

Inbegrepen:

 • Koffie/thee/water (onbeperkt)
 • Een ontbijt met vers brood
 • Twee gezonde lunches
 • Uitgebreid, zelfbereid diner met behulp van een kampvuur en diverse kooktechnieken
 • Lessen in knopen leggen, mes veiligheid, tondel zoeken en vuur maken
 • Overnachting onder een tarp
 • Eten zoeken in het bos (onder begeleiding)
 • Morakniv mes
 • Offline quality time

Wanneer:

Aankomst zaterdag 23 september om 10:00 tot zondag 24 september om 16:00.

Locatie: 

We overnachten op een natuurlijke kampeerplek van Staatsbosbeheer, in Elp (Drenthe). Een van de laatste Nederlandse kampeerterreinen in een bosrijke omgeving, met toestemming om vuur te stoken. In het bos is voldoende ruimte voor onze tarpjes én er zijn beperkte sanitaire voorzieningen.

Kosten: 

 • Het Ouder-Kind weekend ‘De Wilde Vuurman’ kost €320,- voor een ouder en kind samen.
 • Elk extra kind uit een zelfde gezin kost €140,- extra.

Daar bovenop kunnen wij het weekend aanbieden inclusief het boek ‘De Yukon Vuurman’, in dat geval kost het weekend €15,- meer (i.p.v. €24,95). Een gigantische ervaring en bij thuiskomst voordelig leesplezier.

Over ons: 

Wij, Jeroen Nielen en Gies Voorburg, kennen elkaar van een ouder-kind jaaropleiding Bushcraft, waaraan we met onze beide (jonge) gezinnen deelnamen. Ook hebben we dezelfde jaaropleiding Eten uit de natuur gevolgd, waardoor we uitgebreide kennis hebben van eetbare planten en de verschillende primitieve kooktechnieken. Jeroen heeft een achtergrond in de horeca, waar hij als mede-eigenaar en chef-kok een biologisch restaurant runde. Sinds enkele jaren geeft hij wildplukwandelingen en workshops buitenkoken. Gies is van oorsprong art-director en helpt bedrijven bij de marketingcommunicatie. Inmiddels gooit hij het steeds vaker over een andere boeg. Hij wordt graag betrokken bij duurzame initiatieven, de eetbaarheid en bruikbaarheid van de natuur, en heeft veel ervaring met een zero waste levensstijl.

Reviews
Reviews
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
0 sterren op basis van 0 beoordelingen