• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

De instructeurs

Rick van der Velde

Rick is eigenaar/oprichter en hoofdinstructeur van Bushpappa.

Rick heeft, na ruim 20 jaar, de financiële wereld achter zich gelaten, om zich volledig te richten op dat wat hij het liefst doet, namelijk Bushcraften, hiken en kanoën.

De liefde voor de natuur en het buiten zijn is er bij Rick al met de paplepel ingegoten. Gaande de jaren heeft hij diverse cursussen en opleidingen gevolgd bij onder andere, In de Outback, Extra, Ray Mears, Voshaar, en het Finse Survival Gilde om nieuwe vaardigheden te leren en zijn kennis uit te breiden. Vanaf 2018 tot en met 2022 was Rick eveneens onderdeel van het Team Living by Nature, waar hij les gaf aan de ouder/kind jaaropleiding.

Voor Rick is het niet meer denkbaar ooit nog iets anders te doen dan mensen de natuur te leren te ervaren en hen te leren dat het in de natuur ook heel comfortabel kan zijn.

Katrien Leemen

Katrien is eigenaar - instructeur bij Wild ONE Wildernisschool en biedt samen met Bushpappa.nl de Ouderkind weekenden en jaaropleiding aan. 

Ze was geen typisch buitenkind maar groeide op in een grote stad en haar contact met de natuur beperkte zich
tot de jaarlijkse familievakantie in de Ardennen.

Toch was haar drang naar avontuur er al van jongs af voelbaar en met vele omwegen in de Balkan, bracht die haar naar de maagdelijke bossen van Zuid-Slovenië. Deze verborgen oerbossen,
staan bekend om hun grote verscheidenheid aan soorten, maar ook als het thuis van dieren zoals wolven, beren en
lynxen. Dwalend door de natuur raakte ze gefascineerd door de verhalen van het bos, de zichtbare en
onzichtbare.

Planten en bomen, dieren en hun sporen, vuur en zijn oude geschiedenis, de kennis en vaardigheden van onze
voorouders,... Allemaal onderdelen van een krachtige reeks verhalen die vragen om gehoord en verteld te worden. En dat is precies
wat Katrien wil doen: luisteren, leren, zien, ervaren en doorgeven aan anderen... Na enkele jaren te werken voor Living by Nature als CEO en als instructeur voor ouder-kind activiteiten, was het tijd om haar eigen weg te gaan.

Willow Lohr

Willow is een begrip in de internationale bushcraft wereld en is de bedenker en oprichter van de Faith in Nature Jaaropleiding en is jouw instructeur voor de WOL week, Trommel maken & schilderen en Trommeltas maken & TEAMBUILDINGS.

Nieuwsgierigheid en een volkomen overtuiging van het bestaan van magie heeft Willow op het Pad van Raven en Hazen gebracht. Heeft ervoor gezorgd dat ze diep in de ongerepte Natuur tussen de bergen in Schotland woont. En alhoewel ze zich nu laat begeleiden door de Natuur, de Bomen, de Regen en Wolken, de Maan en Horizon, de Dieren, Rivieren en Stemmen op de Wind, komt haar kennis en inzichten oorspronkelijk vanuit 20 jaar lang lesgeven in Bushcraft, Tracking, Handcrafts en Wildernis Skills. Je kan dus verwachten dat haar natuurkennis grondig en gegrond is.

Al haar ervaring staat diep verbonden in de Aarde en de Elementen, maar vindt alsnog een standvastige voet in onderbouwende wetenschappen. Ze zal je meenemen op een dwaalpad van heden naar verleden en terug.

Willow heeft haar filosofiestudie vervolgd met een specialisatie in de filosofie van de ‘mind’ en is vervolgens de weg van het Sjamanisme ingegaan en heeft vier jaar lang les gehad bij en met Native Elders.

Door de combinatie van wetenschappelijk denken en de ervaringen uit de traditionele wegen maakt dat Willow zich met hart en ziel comfortabel in de natuur beweegt en hier langere tijd kan verblijven. Vanuit deze basishouding wakkert ze jouw connectie aan.

Stefan Sand

Stefan is jouw instructeur voor diverse bushcraftcursussen van verleden tot en met het heden, als ook begeleider voor diverse wild wandelingen.

In bushcraft komt voor mij alles samen wat ik interessant vind: natuur, volkenkunde en het leven in de oertijd. Dat laatste lijkt lang geleden, maar het zijn maar 1000 generaties. Onze vroege voorouders leefden met de natuur en van de natuur. En moeten hier enorm veel kennis van hebben gehad. Zij deelden die kennis met elkaar en dat is wat ik mooi vind om te doen. Net als onze voorouders hou ik van jagen en verzamelen: van wilde zwijnen en mooie stukken hout. Om er daarna meer mee te doen dan alleen het vlees te eten en er brandhout van te zagen.

Ik volgde de jaaropleiding en instructeursopleiding bij Living by Nature en in de tussentijd heb ik ook mijn jachtakte gehaald en ben inmiddels jager. Buiten de bushcraft ben ik actief als ecoloog en boomverzorger. Dus eigenlijk draait alles in mijn leven om natuur.

Anna Luijten

Anna is jouw instructeur voor de diverse bushcraftcursussen, Kruiden workshops en diverse eetbare natuur cursussen.

Ik ben opgegroeid in Luxemburg waar ik urenlang bossen afstruinde, sporen volgde, opzocht welke plantjes je kon eten en welke niet, dieren (reeën, vogels en zelfs slakken!) urenlang observeerde, kortom gebiologeerd was door natuur.

Het is ook geen verrassing dat ik biologie besloot te studeren om vervolgens ecoloog te worden. Dit gebeurde in Nederland. De Nederlandse natuur staat in contrast met de plek waar ik opgroeide. Veel mensen, veel regels, weinig ruimte. Ik ben daarom tijdens en na mijn studie op zoek gegaan naar avontuur en wildernis en reisde zo verschillende landen af. In het koude geïsoleerde Rusland was het raak. Daar werd ik verliefd op de eindeloze vlaktes waar geen mens te bekennen is en waar rendieren, muskusossen en beren nog koning zijn.

Om me ook in Nederland verbonden te voelen met natuur, ben ik me gaan verdiepen in bushcraftskills. Nadat ik de jaaropleiding en instructeursopleiding heb afgerond bij Living by Nature, ben ik daar bushcraft-instructeur geworden. Hier gaf ik onder anderen de jaaropleiding, eerst samen met Stefan, vervolgens had ik mijn eigen groepen. Dit heeft me in combinatie met mijn baan als ecoloog een stevige basis voor natuur, bushcraften en educatie gegeven.

Afhankelijk wie je vraagt krijg je voor het woord bushcraften een verschillende definitie. Voor mijn zijn het de skills -zowel mentale als praktische- die je nodig hebt om te leven in de natuur. Niet overleven. Leven. Het omarmd de zelfredzaamheid, de natuurbewustzijn, natuurbegrip, je hoofd, hart en handen, je weerbaarheid, je creativiteit, de kennis en de kunde en bovenal het respect voor natuur die nodig zijn om in natuur te leven. Het is een manier van leven waarbij je nooit stopt met leren.

Natuur is diepgeworteld in mijn DNA. Buiten voel ik me thuis. En dat geef ik graag door aan andere mensen.

Anton van den Heuvel 

Anton van den Heuvel

Anton is jouw instructeur voor diverse bushcraft cursussen, workshops en coaching.

Hij is de oudste zoon van vier kinderen, vader van drie dochters, docent historische houten scheepsbouw, bouwer van prehistorische bouwwerken, NLP-coach, trainer en geeft les in houtbewerking, primitieve vaardigheden en bushcraft.

Anton is een open, positief en creatief persoon die graag in de natuur is en inspirerende momenten beleeft met anderen. Hij vergroot zijn bewustzijn van de fysieke en niet-fysieke wereld. Hij gebruikt zijn ambacht en kennis van de natuur om dit mogelijk te maken.

Sinds 1991 heeft hij talloze mensen begeleid in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hij heeft gewerkt als prehistorisch bouwer bij Archeon, als assistent bouwer op verschillende houten scheepsbouwprojecten (van prehistorie tot de 18e eeuw) en was hoofdbouwer bij Bataviawerf.

Christian de Wolff

Christian is jouw instructeur voor diverse primitieve livingskills en bushcraft cursussen.

Hij is van jongs af aan al in de bossen vlak bij huis te vinden, waar hij hutten bouwde en er als kind ook al in overnachtte.

De vakanties waren ook altijd in de natuur. Hij is gegroeid met hiken, kanoen en wildkamperen.

Toen Christian wat groter werd, werden de tochten door de natuur steeds langer, verzamelde hij bessen en ander voedsel uit de natuur en leerde hij vissen. Zijn hang naar avontuur en het verlangen om in de wildernis rond te trekken werd voor hem steeds groter.

Na vele trektochten door de bossen van Zweden, Duitsland en de Ardennen, waar hij meerdere weken, in winter en zomer, achter elkaar in de natuur verbleef, kwam hij rond z’n 25ste levensjaar in aanraking met Bushcraft. Sinds die tijd heeft hij meerdere cursussen en opleidingen in de Bushcraft, Survival en Primitieve livingskills  richting gedaan in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Christian zijn specialiteit ligt op het primitieve livingskills vlak en heeft uitgebreide kennis over huiden looien en hier kleding van maken, het boeten van netten, vlechten van fuiken en vishaken maken van onder andere bot. Tevens is hij In Nederland 1 van de weinigen experts in flint knapping (Vuursteen slaan tot gereedschap).

Christian:
“Ik heb een expeditie gedaan naar Zweden, waarbij we twee weken van het land hebben geleefd met alleen zelfgemaakte kleding van dierenhuiden, visnetten en bothaken , vuurstenen gereedschappen en andere zelf gemaakte voorwerpen.

Door hier veel mee bezig te zijn, is bij mij de wens ontstaan om hier ook les in te gaan geven, zodat ik mijn kennis kan delen. Ik hoop op deze manier mensen een mooie ervaring te kunnen bieden en te laten ontdekken hoe mooi en rustgevend maar soms ook ruig en zwaar het leven in de natuur kan zijn.”

Weave

Weave is jouw begeleider tijdens de Faith in Nature jaaropleiding. 

Hert heeft haar de weg gewezen en nu vraagt walvis diep te duiken, om van de oppervlakte naar de diepte te reizen en terug… Om waardevol mentaal gereedschap, tools, rituelen, ceremonies op eerlijke en pure wijze weer door te geven als nieuwe hoeder van de Faith in Nature cursus. Als apprentice van Willow Lohr neemt Weave met eer en respect het stokje over. De mysteries van het leven en magie is altijd een grote interesse van Weave geweest. Na haar HBO opleiding tot verpleegkundige is ze haar eigen unieke pad gaan ontdekken: wat brengt het leven mij en wat breng ik aan het leven? Haar pad bleek al vrij snel onlosmakelijk verbonden te zijn met de Natuur en diens universele wetten. Alles wat ze leerde was terug te herleiden naar de natuur, een plek waar mysterie en wetenschap samenkomen. Telkens weer een uitnodiging om de natuur beter te leren kennen en de wijsheid van voorouders en natuurvolkeren te leren begrijpen middels praktische ervaring.
Faith in Nature was daarin baanbrekend, het heeft voor Weave (maar ook velen anderen) het pad van angst naar vertrouwen geopend en gangbaar gemaakt, op een hele natuurlijke wijze. De oerkracht van oude, traditionele ceremonieën in en samen met de natuur is waar kracht en liefde nieuwe betekenis krijgen, herontdekt worden. Ceremonieën waarin ze zichzelf is tegengekomen en haar kracht herontdekt heeft, denk aan initiatie- en zweethutceremonieën en de vierdaagse vision quest in Schotland. Het heeft een ongetemde nieuwsgierigheid in haar wakker gemaakt, wat er toe geleid heeft dat ze de natuur meer is gaan opzoeken, door bushcraftvaardigheden te ontwikkelen, ceremonie en ritueel in de buitenlucht uit te voeren en is ze verhuist om meer in de natuur te kunnen zijn.

De natuur is leidend en deze volgt ze nu. De connectie tijdens deze cursus wordt aangewakkerd op een praktische, wetenschappelijke en mystieke manier, zoals de natuur dat ook doet.

Natascha van den Berg

117336942_604203120482252_2554523103395755443_n.jpg

Natascha is jouw instructeur voor verschillende bushcraft cursussen en workshops over het werken met natuurlijke materialen.

Ik vind het leuk om mensen te helpen zich meer verbonden en thuis te voelen in de natuur.
Nieuwe dingen leren maakt me gelukkig. Jij ook? Ik wil mijn kennis en vaardigheden met je delen.

De natuur is voor mij de grootste inspiratiebron. Om erin en eruit te leven.

Historisch vakmanschap leert me veel. Bijvoorbeeld om te leven zonder elektronica en plastic.

Pim van Hoeve

Pim is jouw instructeur als het gaat om smeden in de breedste zin van het woord.

Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door geschiedenis en het maken van dingen. Toen ik op de middelbare school zat, kreeg ik van mijn moeder een smidse cadeau.

Vanaf dat moment wilde ik niets liever dan smid worden. Na een paar jaar omzwervingen (o.a. werktuigbouwkunde) kwam ik terecht op de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven.

Na het behalen van mijn diploma heb ik in eerste instantie als goudsmid gewerkt, maar na twee jaar heb ik gekozen voor het ambachtelijk smeden en ben ik bij Smederij Zwolle gaan werken.

Daarnaast werk ik als zelfstandig smid onder de naam Van Hoeve Knives and Metals.

Thijmen Apswoude

Thijmen is jouw instructeur voor de jaaropleiding Living by Nature, Boogbouwen, Wild villen en bereiden en diverse bushcraft cursussen en workshops

De natuur is het dominante thema in Thijms leven. Dat is al zo lang hij zich kan herinneren. Toen hij nog een kleine jongen was, nam zijn vader hem regelmatig mee naar buiten om wilde dieren te zien, bijen te verzorgen.

Thijmen groeide op tussen jagers, natuurliefhebbers, bijenhouders en vele andere natuurgerichte enthousiastelingen. Op zeventienjarige leeftijd vertrok Thijmen, al goed voorbereid op de harde eisen van de natuur.

Hij is onvermurwbaar in alles wat hij doet in de natuur en met zijn bedrijf. Hij wil mensen kennis laten maken met 'the bushcraft experience' en laten beseffen hoe het is om af te zien van vele manieren van de moderne beschaving.

Mikko Kettunen

Mikko is de oprichter en hoofdinstructeur van Karu Survival Oy en zal hoofdzakelijk samen met Rick de cursussen en reizen in Finland begeleiden.

Hij heeft 16 jaar ervaring in de Finse Defensiekrachten als Jaeger (Ranger) en opleider/trainer in verschillende divisies als inlichtingen en leiderschap. Mikko is gespecialiseerd in survivaltraining en extreme arctische omstandigheden.

Mikko is van mening dat mensen altijd in de natuur zijn. In de natuur is het makkelijker voor ons om te begrijpen wat onze plek in de wereld is. Zonder de natuur kunnen we onze wortels of onze geschiedenis niet begrijpen. Mikko wil de natuur en het buitenleven dichter bij mensen brengen.

Dennis Hardeman

Dennis is jouw coach/ instructeur bij de MAN-KRACHT weekenden.

Dennis Hardeman van Menskracht 10, houdt ervan om mensen en teams dichtbij zichzelf te laten komen. Hierdoor kunnen ze keuzes maken die bij hen passen. Zodat zij als team en persoon beter functioneren en komt het potentieel wat zij hebben nog meer naar boven. Dit zorgt voor een groter werkplezier en onderlinge betrokkenheid.
Als professional zoek Dennis, vanuit zijn eigen ervaring en kwetsbaarheid, de diepgang in de ander op. Niet als doel, maar als middel om zich in te leven, door te pakken en te confronteren waar dat nodig is. Graag werkt hij vanuit creativiteit en humor waarbij het doel en het resultaat voorop staan.