• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Heidehoning uit de Schotse Hooglanden

€24,95
Eerlijke, zuivere, met de hand geperste, onvervalste heidehoning uit de Schotse Hooglanden.
Heidehoning uit de Schotse Hooglanden

Schotse Heidehoning

Eerlijke, zuivere, met de hand geperste, onvervalste heidehoning uit de Schotse Hooglanden.

Willow Lohr geeft de reeds 18 jaar professioneel les in Bushcraft, Wilderness Living skills en Primitieve Handvaardigheden aan volwassenen, kinderen en professionals. Momenteel is ze hoofdinstructeur en cursuscoördinator bij Living by Nature, maar bovenal is ze een gekwalificeerde meester-imker.

Als een gekwalificeerde meester-imker houdt Willow Lohr ongeveer 15 kolonies bijen bij haar huisje in de Schotse Hooglanden. Deze inheemse 'heidebijen' produceren gedurende de 2-3 weken in augustus wanneer de Ling heide bloeit, een rijk smakende honing. Het verzamelen van heidenectar is moeilijk voor de bijen in een kolonie, het weer is wisselvallig en de bloesems zijn klein en afgelegen op de heuvels in de uitgestrekte wildernis. Om ongeveer 500 gram honing te maken, moet de kolonie 2 miljoen bloemen bezoeken, meer dan 88.000 kilometer vliegen en dat is het levenswerk van ongeveer 800 bijen.

De nectar van heide maakt een unieke honing die thixotropisch is. Dit betekent dat de heidehoning een gel wordt als hij stil staat, maar weer vloeibaar wordt als hij wordt geroerd.

Heidehoning kan niet met een centrifuge uit de raten worden geslagen, zoals bij bloesemhoning, maar moet worden geperst, wat de raten vernietigt. Elk jaar maken de bijen van Willow Lohr nieuwe raten van was, wat de bijen het grootste deel van de lente en de vroege zomer kost. In de herfst zijn de nieuwe raten klaar voor de oogst van heidehoning. Heidehoning is dus veel extra werk voor de bijen, maar ook voor de imker. Dit is een van de redenen waarom heidehoning meer kost dan de gemiddelde honing uit de supermarkt.

Wist je dat een bij in zijn hele leven slechts 1/12 theelepel honing maakt?

Bovendien is heidehoning een relatief "zeldzame" honing, omdat hij wordt verzameld in de Schotse Hooglanden tijdens een kort zomerslot. Maar, omdat de bijen de nectar en stuifmeel uit deze uitgestrekte wildernis verzamelen, kan worden gezegd dat de honing echt puur en biologisch is.

Heidehoning heeft vrijwel dezelfde geneeskrachtige eigenschappen die worden toegeschreven aan de bekende Manukahoning. Heidehoning is:

  • Antimicrobieel
  • Versnelt het genezingsproces en bestrijdt infecties
  • Verzacht de keel en verkoudheid
  • Helpt u slapen
  • Verlicht hooikoorts

Deze eigenschappen, zoals die van Manukahoning, blijven actief in de honing zolang de honing niet verhit wordt tijdens de raamextractie en het bottelen. Om deze reden perst Willow Lohr haar honing met de hand in een traditionele handpers zonder enige hitte of pasteurisatie door een mousseline doek, zodat sporenelementen van propolis, pollen en rijke antimicrobiële eiwitten intact blijven. De honing in de pot is precies zoals de honing die de bijen voor zichzelf maakten; onvervalst, rechtstreeks van de bloeiende heuvels in de hooglanden van Schotland.

De beschikbaarheid van deze ambachtelijke honing is beperkt en seizoensgebonden, omdat Willow Lohr alleen honingraten verzamelt en perst die overtollig zijn voor de behoeften van de kolonies. Wij hebben daarom slechts 30 potjes van Willow Lohr kunnen bemachtigen. 

De honing is verkrijgbaar in potjes van 340 gram

Voor de goede orde/Disclaimer: Dit is geen Manukahoning maar een Manuka-achtige honing omdat het bijna dezelfde geneeskrachtige eigenschappen heeft als Manukahoning. Manukahoning komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland en dankt zijn naam aan het feit dat de bijen daar zich voeden met de bloesem van de Manuka boom (Leptospermum)

Reviews
Reviews
5 sterren op basis van 2 beoordelingen
john 08-01-2024
Reviews

absolutely outstanding artisan product.
thank you willow

Louis De Cock 13-10-2023
Reviews

Dit is pure en onbewerkte honing. Heerlijk van smaak.

5 sterren op basis van 2 beoordelingen