• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Het Prentenboek

€39,00
Uitgebreid handboek met prenten van zoogdieren, vogels, ongewervelden, reptielen en amfibieen.
Voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden!! Je hebt nog: 03:39 uur
Het Prentenboek

Het boek en inhoud:

 • full-color
 • 452 pagina's / 8 hoofdstukken:
 1. Inleiding
 2. Kennis vooraf
 3. Prenten
 4. Manieren van lopen
 5. Materialen en Middelen
 6. Toepassingen en Onderzoek
 7. Educatie en Tips
 8. Literatuur en Verantwoording
 • 300 tekeningen en 700 foto's
 • stevige omslag
 • gebonden
 • 18 x 24

Het Prentenboek is een uitgebreid naslagwerk voor volwassenen over de voetafdrukken van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en ongewervelden die voorkomen in Noordwest-Europa. In het boek van 452 pagina’s worden de prenten van ruim honderd soorten behandeld met meer dan 700 foto’s en ruim 350 tekeningen.

Het Prentenboek is gemaakt door René Nauta en Aaldrik Pot. Ze hebben er meer dan drie jaar aan gewerkt, maar eigenlijk bevat het meer dan veertig jaar ervaring met het zoeken naar prenten en sporen.

De opzet van het Prentenboek

Het Prentenboek begint met een algemene inleiding in hoofdstuk 1.
Hoe hebben de verschillende voeten zich allemaal ontwikkeld, waar zoek je naar prenten, hoe kijk je naar een gevonden prent? Wat is een ‘middenvoetkussen’ en wat is ‘negatieve ruimte’? Al dit soort uitleg en kennis staat in hoofdstuk 2.

Hoofdstuk 3 is de kern van het Prentenboek, daarin worden de prenten getoond van zoogdieren, vogels, reptielen/amfibieën en ongewervelden.

In hoofdstuk 4 worden e manieren van lopen uitgelegd; stap, draf, sprongengalop, galop, sprong en hop.

Hoofdstuk 5 gaat over materialen en middelen; hoe maak je goede foto’s en tekeningen? Op welke manieren kun je prenten nog meer verzamelen, zoals roetplaten, gips- en inktafdrukken, sporenbedden, enz.

In hoofdstuk 6 wordt gekeken naar toepassingen in het veld, hoe zijn prenten te gebruiken voor onderzoek en monitoring? Er wordt kort ingegaan op ‘trailen’; het volgen van een vers spoor.

In hoofdstuk 7 gaat in op educatie en worden er allerlei tips gegeven.
In de laatste hoofdstukken o.a. een fotoverantwoording,  literatuurlijst, links, enz.

Hoofdstuk 3 is zoals gezegd de kern van het boek. De prenten van zoogdieren worden het meest uitgebreid behandeld met voor elke soort (ongeveer 40 in totaal) circa vier pagina’s. Naast een beschrijving van de soort, wordt ingegaan op de kenmerken van de voor- en de achtervoet. Daarna is er een serie van zes foto’s van ‘prenten uit het veld’, op verschillende ondergronden.

Tot slot is er nog een vergelijkingspagina tussen soorten waarvan de prenten veel op elkaar lijken.
Ook de voetafdrukken van een groot aantal vogelsoorten of vogelgroepen komen uitgebreid aan bod.

Van de amfibieën, reptielen en ongewervelden worden de meest voorkomende prenten en loopsporen behandeld. En ook hier is er telkens weer aandacht voor de verwarring en verschillen tussen de verschillende soorten.

Het Prentenboek is de tweede uitgave van EXTRA. Eerder verscheen van de hand van René en Beke Olbers het Bushcraft Handboek. Daarin stond al een hoofdstuk over prenten en sporen, maar nu is er dus een heel boek, alleen over prenten. Wij denken dat Het Prentenboek het nieuwe standaardwerk wordt op dit specifieke gebied.

Bij elk boek ontvang je een handig, plastic maatkaartje.

Veldkaarten

Naast Het Prentenboek zijn ook Veldkaarten te verkrijgen. Ook deze kun je bij ons bestellen, klik hier.

Reviews
Reviews
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
0 sterren op basis van 0 beoordelingen