• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Vuurslagen

Merken
Wilma Naturprodukter Elddon DeLuxe Vuurslag set
€36,49
+
Vuurslag met vuursteen / Flint & steel
€15,99
+
Vuurslag set in leren buidel
€33,95 €27,50
+
Vuursteen
€12,00
+
Vuurslag met vuursteen in blikje
€16,99
+
Wilma Naturprodukter Elddon Vuurslag set
€24,95
+
Wilma Naturprodukter Vuurslag Eldstål
€14,95
+

Vuur maken met vuursteen

Wil je vuur maken met een vuursteen? Stop dan met zoeken en lees snel verder. Vuur maken is een essentiële vaardigheid die iedere bushcraft- of survival liefhebber wil beheersen. Vuur maken met een vuursteen is een mooie en historische methode om onder de knie te hebben. Dankzij onze vuurslagen met vuursteen ben je altijd paraat om tijdens je outdoor activiteiten een vuurtje te maken. Hoe vet is dat? 

Wat is vuurslag? 

Al in de Ijzertijd (800 v. Chr.) maakte men gebruik van de vuurslagen om het vuur aan te maken. De vuurslag is een stuk gehard staal met een hoog koolstofgehalte. De smid heeft een vorm gesmeed waarbij er één lange zijde aan het staal zit waarmee een schampschot wordt geslagen langs een scherp randje van een vuursteen. Door dit te doen ontstaan er flinke vonken die ervoor zorgen dat je het vuur aanmaakt. Een geweldige ontdekking waar we zelf in deze tijden nog steeds volop gebruik van maken. 

Vuurslag maken

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden om vuur te maken. Hier worden enkele van deze technieken uitgelegd en zijn de materialen te zien waarmee men vroeger het vuur kon ontsteken. 

  • Steek (indien het model vuurslag dit toestaat) een aantal vingers door de vuurslag zodat de blinkende, lange slagzijde naar buiten gericht is. Houd de vuursteen stevig in je andere hand, zodanig dat een scherp (!) randje horizontaal naar buiten gericht is. Leg daar bovenop een stukje tondel (verkoold katoen of bewerkte tonderzwam, amadou) en houd dit met je duim op zijn plaats. Let op, het randje van de tondel moet precies gelijk liggen met de rand van de vuursteen. Maak gebruik van de rafels van het stof of de fijne vezels van de zwam. Sla nu met de vuurslag van boven naar beneden, zodat je met heel de lange zijde precies langs het randje van de vuursteen schraapt. Je slaat dus precies haaks langs de scherpe rand. Eigenlijk moet je dit randje maar net raken. Je slaat als het ware een schampschot met de vuurslag langs de vuursteen. De vonken zullen er vanaf springen. Enkele springen omhoog en doen de tondel gloeien. Vouw dit op en rol er luchtig wat berkenbast omheen, maar wel zodanig dat het gloeiende tondel net naar buiten steekt. Blaas dan pas tegen de gloeiende tondel; de berkenbast zal gaan branden… 

Kies jouw bushcraft, survival en outdoor producten uit in onze Bushcraftshop

In de Bushcraftshop van Bushpappa kan je alle hierboven genoemde soorten outdoor producten kopen. We hebben Firesteels en vuurslagen in elke prijsklasse.

Wat je precies nodig hebt hangt natuurlijk helemaal af van het type bushcraft, survival of outdoor activiteit je gaat maken, maar met elk survival mes dat je bij ons kunt kopen zul je met een gerust hart het bos ingaan. We geven je graag persoonlijk en eerlijk advies.

Voor al je vragen neem je contact op via +31621912687  of stuur een e-mail naar [email protected].

Goed om te weten: deelnemers aan cursussen, workshops en activiteiten van Bushpappa, wild-one.be, Outdoorschool.be, Outdoorschool.nl, Livingbynature.nl, bosxp.be, bushcraftwest.be, Outrac.nl, voshaaroutdoor.com krijgen 10% korting in onze Bushcraftshop.