• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Vuurslagen

Vuurslag met vuursteen in blikje
€16,99
+
Vuurslag met vuursteen / Flint & steel
€15,99
+
Vuurslag set in leren buidel
€33,95 €27,50
+

Vuur maken met een vuurslag en vuursteen

Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om vuur te maken. Hier worden enkele van deze technieken uitgelegd en zijn de materialen te zien waarmee men vroeger het vuur kon ontsteken.

Steek (indien het model vuurslag dit toestaat) een aantal vingers door de vuurslag zodat de blinkende, lange slagzijde naar buiten gericht is. Houd de vuursteen stevig in je andere hand, zodanig dat een scherp (!) randje horizontaal naar buiten gericht is. Leg daar bovenop een stukje tondel (verkoold katoen of bewerkte tonderzwam, amadou) en houd dit met je duim op zijn plaats. Let op, het randje van de tondel moet precies gelijk liggen met de rand van de vuursteen. Maak gebruik van de rafels van het stof of de fijne vezels van de zwam. Sla nu met de vuurslag van boven naar beneden, zodat je met heel de lange zijde  precies langs het randje van de vuursteen schraapt. Je slaat dus precies haaks langs de scherpe rand. Eigenlijk moet je dit randje maar net raken, als het ware sla je een schampschot met de vuurslag langs de vuursteen. De vonken springen eraf. Enkele springen omhoog (!) en doen de tondel gloeien. Vouw dit op en rol er luchtig wat berkenbast omheen, maar wel zodanig dat het gloeiende tondel net naar buiten steekt. Blaas dan pas tegen de gloeiende tondel; de berkenbast zal gaan branden…

Vuurslag en vuursteen.

Al in de IJzertijd ( 800 v. Chr.) ging men gebruik maken van de vuurslagen om het vuur aan te maken. De vuurslag is een stuk gehard staal met een hoog koolstofgehalte. De smid heeft een vorm gesmeed waarbij er één lange zijde aan het staal zit waarmee een schampschot kan worden geslagen langs een scherp randje van een vuursteen. De vonken zullen er af springen. Een geweldige ontdekking waar we zelf in deze tijden nog steeds gebruik van maken.